Poludrago kamenje

 • Malahit

  Malahit je sa njegovom zelenom bojom jedan od najpoznatijih kamenja. Najprepoznatljivija karakteristika malahita svakako je njegova intenzivna zelena boja, a popularnim ga čini i trakasta tekstura u kojoj se smenjuju svetliji i tamniji tonovi. On je izuzetno lep i prilično mek kamen.

 • Citrin

  Citrin je kristal kao i kvarc, roze kvarc i ametist, jer ima kristalnu resetku.Citrin ima prelepu žutu boju kao sunčana energija. Postoje varijante od tamno oranž do svetlo žute boje. Zavisi gde se nalaze u prirodi i da li su toplotno tretitrani.Svaki ima svoj kvalitet.S obzirom na boju sunca, vezuje se za tzv. solar pleksus.

 • Jaspis

  Jaspis je forma kalcedona i vrsta dragog kamena, koji je po nastanku metamorfna stena. Najčešće ga klasifikuju kao poludrago kamenje. Koristi se kao nakit i modni detalj na odeći. Može se javiti sa različitim vrstama i količinama primesa, zbog čega se javlja u raznim bojama – tamno-narandžastoj, crvenoj ili je šaren.

 • Žad

  Žad je zelene boje, ali može biti i sivozelenkast ili beli. Najčešći je žad tamnozelene boje, a u Kini se ceni i beli žad. Kinezi žad smatraju simbolom pet najvećih vrlina: skromnosti, moralne čistoće, pravednosti, pristojnosti i hrabrosti. U najstarije doba je bio i simbol moći, a ponekad se koristio i za izradu oružja i alata.

 • Tirkiz

  Tirkiz je jedan od najstarijih svetu poznatih kamenja neobično lepe i privlačne boje. Tirkiz je neprovidni plemeniti mineral, po sastavu hidratisani bakar aluminijum fosfat sa primesama bakra i gvožda od kojih potiče njegova specifična plavo-zelena boja. Po Mosovoj skali, tvrdoća ovog minerala je 5-6.

 • Opal

  Opal je mineraloid koji se sastoji od hidratisanog silicijum dioksida. Opal može biti bezbojan ili obojen sivo, crveno, narandžasto, zeleno, plavo, ružičasto, smeđe, crno. Najređi su opali crveno-crne boje, a najčešći beli i zeleni. Varijeteti opala su: beli opal , crni opal , vodeni opal , vatreni opal …